O nama

Likovna udruga „Veli pinel“, Kostrena

Likovna udruga „Veli pinel“ iz Kostrene, djeluje od 2002. god., a kao likovna radionica od 1995.,prilikom osnivanja same Općine Kostrena, i broji više od 50 članova, od toga je 30-tak aktivnih , raznog uzrasta profila i struke. Stručni voditelj radionice bio je pok. Josip Deranja-Joža prof. U sklopu udruge djeluje i „Mići pinel“ koji okuplja talentiranu djecu – mlade snage i ponos pinelaša. uz stručnog voditelja  Ivana Penzeša-Nadalova.

Udruga okuplja entuzijaste koji svojim ozbiljnim radom, uz zdravo i veselo druženje, pridonose da se o udruzi čuje ne samo unutar Primorsko-goranske županije, već i šire pa i izvan granice Republike Hrvatske – kao što je Republika Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Pinelaši rado sudjeluju na humanitarnim akcijama i aukcijama. Možemo istaknuti veliku akciju darivanja 30-tak slika kud-u iz Benkovca za obnovu narodnih nošnji. . Ponosimo se sudjelovanjem na prvoj međunarodnoj ženskoj koloniji u Bili kraj Llivna “Bila 2009” kojoj je cilj, prema Unesco konvencijama, oćuvati kulturnu baštinu i različitost kulturnog izricaja, putem stvaralaštva žena.

Među brojnim programima koje marljivo ispunjavaju, pinelašima je ipak najdraži -likovna kolonija i extepore koja se organizirala dugi niz godina u uvali Žurkovo , a kasnije na Trgu sv. Barbare uz staru školu u kojoj je i smješten atelje udruge.

Godine 2005. Udruga „Veli pinel“ nagrađena je kao najbolja udruga u općini Kostrena, a njeni su članovi nagrađivani na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, kolonijama i extemporama.